Articles

Kati: WordDive är ett utmärkt val för mammor som är hemma med barnen

december 15, 2015

Vi flyttade ganska plötsligt till Centraleuropa från Helsingborg förra våren eftersom min man påbörjade ett längre arbetsprojekt i Genève. Vi fick nyheterna den 1:a maj och i slutet av maj bodde vi redan i Divonne-les-Bains, en liten spa-stad i östra Frankrike nära schweiziska gränsen. Jag hade inte tid att tänka på språkbarriären under flytten, det slog mig först när jag kom dit. Min franska var hemsk, så jag började leta efter onlinekurser på en gång.

2e5666f1-4030-4237-9449-c698d2b32907Jag har två barn, varav ett äldre som redan går i den lokala skolan. Min yngste son är ett år och är hemma med mig. Jag ville hitta en språkkurs som jag kunde läsa i min egen takt. En kompis tipsade mig om WordDive och jag bestämde mig för att testa. Nu är jag helt fast! Jag studerar på kvällarna när barnen sover, vanligtvis inte mer än en halvtimme i taget. Jag skulle rekommendera WordDive till alla mammor som är hemma med barn och känner att de har lite tid över. Programmet har mycket bra korta övningar.

Jag kunde nästan ingen franska när jag började, men har gjort stora framsteg. Jag förstod ungefär en tredjedel av vad som sas på förra föräldramötet. WordDive-metoden passar mig bra. Jag tar även lektioner hos en fransklärare och jag tror att de båda metoderna kompletterar varandra väl. Jag lär mig ord med WordDive och fokuserar på diskussioner under lektionerna. Vi har planerat att stanna här i minst ett år – mitt mål är att bli flytande i franska på den tiden. Det hjälper ju självklart att vara omringad av språket.

Fastän de som bor här vid schweiziska gränsen är bättre på språk än genomsnittet behöver jag ändå franskan varje dag, till exempel i butiker och skolan. Offentligt anställda pratar väldigt lite engelska. Jag har alltid tyckt att det är kul att lära mig nya språk och jag har bott mycket utomlands. Resor och boende i andra länder inspirerar till motivation, eftersom jag vill kunna småsnacka med lokalborna. Jag använder även främmande språk när jag jobbar som gruppassistent på ett internationellt företag.

Nu när barnen fortfarande är så unga att de inte ens skulle ha börjat skolan i Finland är det perfekt att åka utomlands. Franska är ett av de viktigaste språken i Europa och jag tror att jag kommer ha nytta av det i framtiden, även om den här resan bara varar ett år.

Kati Haahti-Työppönen

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.