Articles

Förälska dig i ett språk

december 22, 2017

Jag minns första gången jag besökte ett spansktalande land. Jag var tio år gammal och hade rest till Teneriffa med min mormor. För en liten tjej från Finland var det som att komma till paradiset.

Senare i livet skulle jag få chansen att bo på det spanska fastlandet med min familj i flera år. Fastän jag gick på en finsktalande skola och de flesta av mina vänner var finnar såg jag alltid fram emot att få träffa lokalborna och prata med dem. Ju mer jag lärde känna språket och kulturen, desto mer tyckte jag om det.

Fastän mitt första möte med spanskan var för nästan 20 år sedan, och trots att jag inte har många möjligheter att tala spanska i mitt vardagsliv, kommer det alltid att vara mitt favoritspråk.

Enligt min erfarenhet måste man bilda en positiv anknytning till ett språk för att kunna bli flytande i det.

En sådan positiv emotionell länk – låt oss kalla det för kärlek – skapar i sin tur en stark inre motivation att lära sig språket. Man vill med andra ord lära sig mer och mer.

Du kommer att hoppa upp och ner av otålighet enbart vid tanken på att lära dig invecklade grammatiska regler och hur olika uttryck skiljer sig åt.

Att älska ett språk är dock inte detsamma som att känna sig motiverad att studera det. Kärlek representerar något djupare, mer personligt, meningsfullt och långvarigt. Något som håller i sig även när smekmånaden är över och man vet hur det känns att inte alltid lyckas.

För att gnistan ska tändas måste man umgås och uppleva nya saker tillsammans.

Är du modig nog att ta första steget?

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.