Artikkelit

Miten herättää unohtunut kieli eloon?

Elokuu 10, 2017

Olin 17, kun vietin vuoden opiskelijavaihdossa Etelä-Saksassa. Olin opiskellut saksaa koulussa jo pitkään, ja vaihtovuoden jälkeen puhuin sitä sujuvasti. Minun ei tarvinnut enää muistella sanoja tai kielioppisääntöjä, vaan osasin sanoa kaiken minkä halusin automaattisesti. Juttelin ystävieni kanssa puhelimessa tuntikausia saksaksi. Höpötimme ihastuksista ja viikonlopun suunnitelmista niin kuin ketkä tahansa teinitytöt. Muistan vieläkin, miten mahtavalta se tuntui ja miten iloinen olin kielitaitoni kehityksestä.

Tuli hyvästien aika, kuukaudet kuluivat ja yhteydenpito hiipui. Muutaman vuoden kuluttua en enää nähnyt, kuullut tai puhunut saksaa missään.

Pikku hiljaa aloin unohtaa. Joskus tuntui siltä, kuin koko vaihtovuosi olisi ollut unta. Kuin sitä ei olisi koskaan tapahtunut.

En juurikaan kiinnittänyt asiaan huomiota, kunnes noin kymmenen vuotta vaihtovuoteni jälkeen olin Saksassa lomamatkalla. Kuuntelin kieltä ympärilläni ja se kuulosti etäisesti tutulta, mutta en saanut kunnolla kiinni mistään. Istuin ravintolan pöydässä ja minulla oli vaikeuksia ymmärtää ruokalistaa. Yritin asioida kaupoissa, ravintoloissa ja paikallisissa nähtävyyksissä saksaksi, mutta jouduin vaihtamaan englantiin vähän väliä.

Olin järkyttynyt.

Tämän jälkeen päätin ryhtyä aktiivisiin toimenpiteisiin herättääkseni eloon rakkaan saksan kieleni ja tänään ajattelin jakaa teille parhaimmat vinkkini unohtuneen kielitaidon palauttamiseen.

 

 

Aloita helposta materiaalista

Jos kielitaitosi on yhtä ruosteessa kuin minun saksani oli, suosittelen aloittamaan sen virkistämisen mahdollisimman helposta materiaalista. Kun huomaat, miten paljon vielä ymmärrät ja osaat, saat heti lisää itseluottamusta ja intoa opiskeluun. Kertaa pikaisesti kieliopin perusteet ja tee muutama helppo tehtävä.

 

Ympäröi itsesi kielellä

Tämä on ehdottoman tärkeää: kuuntele paljon musiikkia ja radiota kielellä, jonka haluat herättää eloon. Jos mahdollista, tee matka siihen maahan, jossa kieltä puhutaan.

Googlaa parhaimmat blogit, vlogit ja podcastit opiskelemallasi kielellä. Selaile ja kuuntele niitä aina, kun sinulla on siihen mahdollisuus.

 

Käännä laulun sanat

Valitse yksi kappale, josta pidät (tietenkin kielellä, jota olet kertaamassa), lue sen lyriikat huolellisesti ja käännä ne omalle äidinkielellesi. Tarkista sanat, joita et ymmärrä ja kiinnitä huomiota rakenteisiin. Kun kuuntelet kappaletta, laula mukana.

 

Näillä taktiikoilla (ja muutaman WordDive-kurssin avulla) olen onnistunut saamaan takaisin ainakin osan vanhasta kielitaidostani. Toivottavasti niistä on apua myös sinulle!

Jos sinulla on jotain muita hyviä vinkkejä vanhan kielitaidon virkistämiseen, kerro ne kommenteissa!

Saatat pitää myös näistä

1 kommentti

  • Reply Hanna-Leena Elokuu 15, 2017 at 14:59

    Tutut ihmiset, jotka puhuvat “unohdettua” kieltä, auttavat! Heitä ymmärtää parhaiten, ja heille on helpointa vastata, vaikka muiden kanssa puhuminen olisikin ensin kankeaa. Tutuista yhteisistä asioista puhuminen saattaa onnistua melkein automaattisesti.

  • Kommentoi

    CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.