Articles

3 tips för självständiga språkstudier

maj 30, 2017

Man kan studera språk i flera år i skolan utan att faktiskt lära sig tala dem. Fastän man kan en hel drös med ord och förstår de grundläggande principerna bakom grammatiken kan det ändå kännas som om man aldrig kommer att kunna konversera på språket.

I dagens blogginlägg ger vi några av våra bästa tips, tricks och självstuderingstekniker för att hjälpa dig lära dig ett nytt språk på ett naturligt, lätt och underhållande sätt.

Podcasts_for_language_learning

Språkpodcasts

Ett av de bästa sätten att testa sina språkkunskaper i praktiken är att lyssna på podcasts på främmande språk. Podcasts är underhållande och praktiska eftersom du kan göra annat samtidigt som du lyssnar. Här följer några populära podcasts för er som studerar engelska, tyska eller spanska:

Lär dig språk med YouTube

En av mina favoritkanaler på YouTube är Easy Languages. Den består av lärorika videointervjuer som har spelats in ute på gatan. Alla videor har undertexter på både engelska och lokalspråket. Varje vecka läggs det upp nya avsnitt på engelska, franska och tyska, med det finns även videor på andra språk tillgängliga.

Easy Languages: https://www.youtube.com/user/magauchsein

Music_for_language_learning

Studera med hjälp av musik

Att lyssna på musik öppnar upp dina sinnen, får dig att känna, aktiverar minnet, förbättrar koncentrationen och hjälper dig i dina studier. Musik erbjuder även en väg in i den lokala kulturen och språket såsom det används i vardagen.

Välj ut ett par låtar med en svängig refräng så att du kan sjunga med och lära dig uttalet på samma gång.

Du kan till exempel gå igenom Spotifys lokala TOPP 50-listor eller lyssna på en lokal radiostationen på webben. Om (eller när) du inte hör vad de sjunger kan du googla låttexten och läsa den medan du lyssnar.

För er som läser spanska rekommenderar vi Los 40 Principales: http://los40.com/.

För de modigaste: skaffa en studiekompis

Ni som är modiga kan försöka hitta nån som pratar språket i er hemstad. Det absolut bästa sättet att lära sig ett språk är genom att prata och lyssna. Ju mer du pratar, desto lättare blir det! Testa att hitta en kompis genom ett socialt nätverk eller genom en tjänst som italki Language Partner search eller Conversation exchange.

Det finns även en app kallad HiNative som låter dig ställa frågor om språk och kultur till personer över hela världen. Som tack kan du lära andra användare om ditt eget modersmål: https://hinative.com/.

Language_exchange

Man får bäst studieresultat när studierna är givande och underhållande. När du tycker om övningarna behöver du inte tvinga dig själv att studera – snarare tvärtom!

Fastän det krävs en viss mängd självdisciplin och koncentration för att studera språk har studier visat att man trots allt lär sig bäst när man är avslappnad. Om du sätter för mycket press på dig själv kan det leda till försämrade resultat: när hjärnan är stressad reduceras dess inlärnings- och minneskapacitet.

Min rekommendation för en varm, trevlig sommarkväll: packa ner datorn, ett par hörlurar och en filt i en ryggsäck, ta cykeln till närmsta park eller strand, lägg dig ner, slappna av och njut av studierna!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.