Articles

5 sätt att förbättra språkkunskaperna med hjälp av mat

april 21, 2017

Visste du att du kan förbättra ditt ordförråd samtidigt som du stillar aptiten? Här nedan följer fem tips om hur du kan öva upp dina språkkunskaper genom matupplevelser.

1. Kolla in vad du har i kylen 

Om din kyl är full av mat, ta dig en närmre titt på etiketterna. Förpackningar kommer vanligtvis med en informativ etikett på många språk – läs igenom dem medan du äter upp din frukost.

opi kieliä jääkaapin avulla

2. Menyn är ett lexikon

Vi slår vad om att det inte finns något bättre lexikon för en matentusiast än en restaurangmeny. Be om en meny på ett annat språk och försök lära dig åtminstone ingredienserna i din valda maträtt. Personalen brukar dessutom vara mer än villig att förklara vad som finns i deras mat. Har du förresten märkt hur många bekanta ord det finns i restaurangnamn? Ristorante, tapas, trattoria…det är bara att följa ledtrådarna!

restaurant menu

3. Titta på matlagningsprogram

Matlagningsprogram på tv är både underhållande och användbara: man får lära sig matrelaterad vokabulär samtidigt som de går igenom hur maten tillagas. Testa att titta på lokala tv-program med undertexter på ett annat språk. Program som spelas in utomhus bjuder ju dessutom på både vackra vyer och maträtter.

kokkiohjelma

4. Matmarknader är fyllda till bredden med matrelaterade ord

”Färska grönsaker! Billiga priser! Kom och smaka!”

Livsmedelsmarknader svämmar över av mat och användbara ord. Om du är ute och reser rekommenderar vi att du tittar förbi en av de lokala matmarknaderna och lyssnar på vad de ropar ut. Hur roligt skulle det inte vara att försöka pruta ner priset på en exotisk frukt på ett främmande språk? För att inte tala om hur mycket lättare det skulle bli att komma ihåg frukten sen. Ett annat tips är att spela bingo i den lokala matvaruaffären genom att försöka matcha produkterna med rätt prislapp.

ruokatori

5. Matlagningskurser för de modigaste  

Särskilt för de som bor utomlands kan en lokal matlagningskurs vara det perfekta stället att lära sig språket och träffa nya människor. Om matlagningskurser verkligen inte passar dig kan du kombinera matlagning med språk hemma istället. Sök efter recept på ett annat språk online and tillsätt lite spänning i vardagen!

vieraskielinen kokkauskurssi

Sist men inte minst: glöm inte att önska ”Bon appétit” på så många språk som möjligt!

  • Hyvää ruokahalua! (finska)
  • Bon appétit! (franska)
  • Smaklig måltid! (svenska)
  • Guten Appetit! (tyska)
  • Buon appetito! (italienska)
  • Buen provecho! (spanska)
  • Dōzo meshiagare! (japanska)
  • Head isu! (estniska)
  • Прия́тного аппети́та! [prija:tnava appeti:ta] (ryska)

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.