Articles

WordDive är ett utmärkt verktyg för lärare

oktober 15, 2015

”Jag använder den insparade tiden till att göra grupparbeten och hålla diskussioner.”

Den finska utvandraren Hannu Arvio från Barcelona har lärt ut finska till spanjorer i tolv år. ”Jag har bott i Spanien i 20 år. Jag brukade arbeta som journalist på en finsk radiostation, men de senaste fem åren har jag fokuserat på utbildnings- och marknadsföringsaktiviteter på den privata språkskolan som jag grundade tillsammans med tre andra.”

Institut Nórdic, privatskolan som Arvio och hans partners leder, är ett center för nordiska språk och kulturer med långa traditioner. Föreningen som skolan vilar på grundades 1927. Innan språkskolan och aktiebolaget bildades kallades föreningen Club Escandinavo. Den erbjöd en plats för skandinaver som bodde i Barcelona att träffas och delta i kommunala aktiviteter.

”På vår skola är WordDives heltäckande finska kurspaket en del av studiematerialet och ingår i kurspriset. Vi har sett utmärkta resultat – WordDive ger studenterna en boost. Tack vare WordDive expanderar elevernas vokabulär, deras uttal förbättras och stavfelen försvinner nästan helt.”

Arvio tycker att WordDive är ett utmärkt verktyg för lärare att använda sig av. ”Jag kan lägga ut de tidsödande vokabulärövningarna på WordDive och använda den insparade tiden till att lära ut hur man faktiskt använder språket – vi gör till exempel en hel del grupparbeten och muntliga övningar.”

Man måste klura ut språket självb1cafb4e-16ab-4542-8bbe-9e225a029413

Enligt Arvio övas många av de grammatiska områdena så pass mycket med WordDive att de inte längre behöver förklaras på lektionerna. ”I exempelmeningarna ser studenterna grammatiken i praktiken hela tiden. Om jag sedan visar dem en grammatiktabell får de en ’aha’-upplevelse”, förklarar Arvio.

Arvio tycker att en av lärarens viktigaste uppgifter är att hålla studenterna motiverade. ”De måste klura ut språket själva. Mitt jobb är att guida dem till precis sådana ’aha’-upplevelser.”

En annan viktig motiverande faktor är enligt Arvio att jobba i en väl fungerande grupp. Det är därför de talar mycket om finsk kultur på Arvios lektioner, gör många grupparbeten och fikar tillsammans. De har till och med organiserat finska julfester. ”Jag vill även att mina studenter ska komma till mina lektioner för att de är roliga och för att de har vänner där.”

Arvio berättar att vissa av hans studenter nästan blir beroende av WordDive. ”Ibland märker jag att en av mina studenter helt plötsligt har blivit superentusiastisk. När andra märker hur mycket mer personen som använder WordDive kan sprids hans eller hennes passion till dem också.”

Var inte rädd för att göra fel

På Arvios lektioner ska ingen vara rädd för att göra fel. ”Det finns över 2 000 sätt att avsluta finska ord och 45 olika verbtyper. Så det är omöjligt att bilda perfekta meningar på en gång. Det är därför jag är väldigt sparsam med den röda pennan. Jag tycker att det är viktigare att fokusera på kommunikation”, säger Arvio med eftertryck.

Enligt Arvio fungerar hans metoder väldigt bra, i alla fall med de vuxna spanska studenterna. Han tror även att hans metoder skulle lämpa sig för språkstudier i allmänhet, åtminstone finska språkstudier för immigranter.

”I finska språket finns det en del komplicerade saker som olika ordtyper och hur ordstammen förändras beroende på böjningsform. Ordet yksi (ett) blir till exempel yhdessä (i ett) i inessiv. De här två varianterna har bara en bokstav gemensamt! Sådana saker kan ge upphov till oro, till och med i min klass. Därför är det så viktigt att få eleverna att förstå att man inte behöver lära sig allt på en gång och att det är okej att göra fel”, påpekar Arvio.

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.