Articles

Studera meningsbyggnad

juli 6, 2018

För att kunna tala ett språk flytande räcker det inte att kunna en massa ord. Man måste även kunna sätta ihop dem på ett sätt som bildar en logisk mening. En del språk är kända för sin kluriga ordföljd och det är ofta omöjligt att bilda meningar på samma sätt som på sitt modersmål.

Alla lär sig inte bäst genom att studera regler i en bok

Varje språk har sina unika utmaningar. Medan vissa språk är relativt flexibla med ordföljden har andra stränga regler kring var verbet ska stå. I värsta fall kan motivationen att lära sig ett språk försvinna om man fastnar alltför länge i grammatikträsket.

Om du är en av dem som inte gillar att lära dig grammatik på det gamla vanliga sättet rekommenderar vi att du testar något helt nytt!

Barn lär sig genom att lyssna

Det kan ibland vara svårt att förklara varför ett ord används som det gör i ett specifikt sammanhang när man pratar om sitt modersmål. Barn som växer upp med ett språk lär sig vokabulär och grammatik genom att lyssna, experimentera sig fram och lära av sina misstag. Varför inte ge den metoden en chans?

Barn är modiga när det gäller språk just för att de inte är rädda för att göra fel. De lär sig hur språket fungerar genom att ta det ett steg i taget.

Träna dina sinnen

Omge dig själv med språket. Med tiden kommer du att kunna identifiera hur något ska eller inte ska låta och det kommer även att bli lättare att förstå och tillämpa grammatiska regler. När man har tränat upp sitt sinne att känna igen ett språk kan man titta på en grammatisk funktion och säga: ”Jag vet vad det här är”. Vilket känns helt fantastiskt!

Skriv exempelmeningar

Vi uppmuntrar WordDives användare att utnyttja de befintliga exempelmeningarna i så stor utsträckning som möjligt. Genom att läsa meningarna högt för sig själv kan man få en bra förståelse för grundläggande grammatik.

Man kan även testa att skriva egna exempelmeningar på studiespråket. Undvik komplicerade meningar och tänk tillbaka på den ordföljd och de regler du redan har lärt dig. Det är helt okej att skriva enklare meningar som ”Igår reste jag till Stockholm med tåg” eller ”Jag måste köpa lök för att jag vill laga fisksoppa”.

Läs meningarna högt för dig själv. Efter ett tag kommer du att lära dig ordföljden och meningsbyggnaden utantill, vilket i sin tur gör det lättare att bilda andra meningar när man använder språket i framtiden. Som pricken över i:et får man även öva på att skriva och tala på målspråket!

BÖRJA STUDERA

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.