Articles

Så förbereder du dig inför utlandsvistelsen

maj 18, 2018

Ett utlandsår skulle kunna vara bland det bästa som har hänt dig. Och nu pratar jag inte om ett pausår eller ett vanligt utbytesår. Nej, jag menar en längre utlandsvistelse som kan ske när som helst i livet, oavsett ålder.

När man tillbringar en längre tid i ett annat land lär man känna den lokala kulturen och språket på ett helt annat sätt än om man bara är där en vecka. Du samlar på dig unika erfarenheter, värdefulla minnen, nya vänner och kanske till och med en ny kärlek.

Först och främst måste du bestämma dig för vart du vill åka och vad du ska göra där. Vill du studera, praktisera, resa runt och extraknäcka, arbeta som au pair eller ta dig an ett mer konventionellt arbete? Många länder erbjuder visum för så kallat feriearbete, vilket vanligtvis går att söka om man är under 30 år. Med ett sådant visum kan du arbeta, resa runt och ibland till och med studera i ett annat land i 12 månader utan uppehålls- eller arbetstillstånd. Exempelvis Australien är ett oerhört populärt resmål för unga människor som både vill arbeta och upptäcka nya platser.

När du vet var och hur du vill tillbringa ditt utlandsår är det dags att förbereda sig. Vi har satt ihop en praktisk lista med tips på hur du gör just detta. Trevlig resa!

1: Lyssna på språket

Vänj dig vid att lyssna till det lokala språket. Att förstå språket när det talas av en modersmålstalare i hens hemmamiljö skiljer sig ganska mycket från hur det låter när det talas i ett klassrum eller står nedskrivet i en bok.

Modermålstalare pratar snabbt, i olika dialekter och använder sig av massvis med slangord som du kanske aldrig har hört förut. Förbered dig genom att lyssna på musik och radioprogram, titta på tv-serier och i allmänhet exponera din hjärna för vardagsspråket i så stor utsträckning som möjligt.

2: Ordna med det praktiska

Ansök till en studiekurs, sök ett jobb eller praktikplats eller hitta en volontärposition eller au pair-familj.

Boka flygbiljetter och skicka in en visumansökan.

Fundera ut om du vill hyra en egen lägenhet, bo tillsammans med andra eller bo på motell. Hur nära allting vill du bo? Det kan vara dyrt att bo i själva stadskärnan, men å andra sidan behöver du bara öppna ytterdörren för att hamna mitt i smeten. Det går vanligtvis att promenera till sin destination, medan de som bor på landsbygden eller i förorten behöver bil eller åtkomst till kommunaltrafik.

Kom ihåg att börja spara pengar i tid. Oavsett om du kommer att få betalt för utfört arbete under resan måste du ändå ha pengar till flygbiljetter, visum, försäkring, första månadens hyra, mat och andra utgifter.

3: Gör efterforskningar

Läs på om din destination i förväg och notera intressanta sevärdheter, stränder, naturverk, museum, shoppinggallerior, teatrar och restauranger. Man hittar ofta användbar information på turistsidor, i reseguider, Facebook-grupper och på bloggar. Att göra efterforskningar i förväg är nyttigt och kan vara förvånansvärt kul: du får njuta av äventyret innan det ens har börjat.

När du äntligen har anlänt, fråga lokalborna om dagsutflykter, konserter och liknande. De kommer att känna till coola ställen som man inte kan hitta i reseguider eller ens på nätet.

När jag bodde i Spanien tog mina vänner med mig till en fantastisk plats där många unga tillbringade sina sommarlov. Man kunde hoppa ner i det djupa, klara vattnet från höga klippavsatser eller svinga sig ut över vågorna med hjälp av lianer upphängda i träd. Det gick inte att ta sig dit med bil – bara de som var beredda att gå genom skogen och vada genom bäcken kom fram. Jag skulle aldrig ha hittat det där stället i reseguider eller på bloggar, men det förblir än idag ett av mina bästa minnen från Spanien!

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.