Artikkelit

Kielten oppimisen neljä kulmakiveä, osa 2: Lukeminen

Helmikuu 2, 2018

Tänään jatkamme ”Kielten oppimisen neljä kulmakiveä” -blogisarjaamme, jonka edellinen osa keskittyi kuullun ymmärtämiseen ja sen parantamiseen. Tänään vuorossa on luetun ymmärtäminen.

Lukeminen auttaa sinua ymmärtämään kieltä monelta kantilta. Eri teksteistä opit kielen rakenteita ja tyypillisiä ilmauksia. Tämä tapahtuu tiedostamatta ja auttaa sinua myös kuuntelemisessa ja kirjoittamisessa, kun rakenteet iskostuvat selkärankaasi.

Kun haluat parantaa luetun ymmärtämistäsi, ensimmäinen ja tärkein ohjeeni on seuraava:

Älä aloita paksusta ja vaikealukuisesta romaanista. Motivaatiosi ehtii todennäköisesti lopahtaa jo ennen kuin saat kunnolla edes juonen päästä kiinni.

Ota käsittelyyn sen sijaan yksinkertaisempia ja lyhyempiä tekstejä, joissa on käytetty helppoa arkikieltä ja runsaasti kuvitusta. Hyviä resursseja ovat esimerkiksi

  1. Aikakaus- ja iltapäivälehtien verkkosivustot

Viihteellisten aikakaus- ja iltapäivälehtien verkkopalveluissa on yleensä paljon isoja kuvia ja vähän tekstiä. Klikkaile kiinnostavia otsikkoja, lue kuvatekstit ja selaile läpi haluamasi artikkelit. Tarkista sanakirjasta vain sellaiset vieraat sanat, jotka toistuvat tekstissä usein.

  1. Blogit

Googlaa kohdemaasi suosituimmat bloggarit. Varsinkin lifestyle- ja muotiblogeissa on usein vain vähän tekstiä ja sekin pääosin helppolukuista. Valitse seuraamasi bloggarit kuitenkin sellaisesta aihepiiristä, joka kiinnostaa sinua henkilökohtaisesti.

Jos etsiminen tuntuu vaikealta, tarkista isojen kansainvälisten aikakauslehtien maakohtaiset verkkosivustot. Niistä löytyy usein oma blogiosasto, johon on valittu laadukkaita ja luettuja blogeja lehden aihepiiriin liittyen.

  1. Sarjakuvat ja lasten kirjat

Tee vierailu kotikaupunkisi kirjaston kansainväliselle osastolle. Jos sieltä löytyy materiaalia opiskelemallasi kielellä, kokeile ensimmäiseksi sarjakuvia ja lasten kirjoja. Ne ovat erityisen hyödyllisiä varsinkin, jos olet vasta aloittelemassa lukemista vieraalla kielellä, sillä niissä olevat kuvat tukevat tekstiä ja sen ymmärtämistä.

Muistathan myös, etteivät kaikki sarjakuvat ole pelkästään lapsille. Esimerkiksi Tintti tekee jännittäviä seikkailuja eksoottisiin paikkoihin, ja Muumit olivat alunperin nimenomaan aikuisille.

Jos kirjastosi valikoima on liian suppea, voit tilata käytettyjä kirjoja edullisesti verkkokaupasta. Esimerkiksi Amazonissa voit rajata hakua kielen, genren, hinnan ja monen muun ominaisuuden mukaan.

Mukavia lukuhetkiä!

P.S. Blogisarjan seuraava osa keskittyy kirjoittamisen kehittämiseen. Annamme vinkkejä esimerkiksi siihen, kuinka saat kirjoitettua asianmukaisen työsähköpostin vieraalla kielellä. Pysy kuulolla!

Saatat pitää myös näistä

2 Kommentit

  • Reply Hannele Helmikuu 5, 2018 at 11:30

    Kun on opiskellut kieltä jonkin aikaa, niin hyviä kirjoja kieltenopiskelijalle ovat myös ns. Easy Readers -kirjat, joita löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista (divareistakin voi löytyä). Nämä ovat ohuita kirjoja, joissa teksti on hieman helpotettua. Näitä kirjoja voi valita oman sanavaraston mukaan. Joidenkin Easy Readers -kirjojen mukana tulee CD-levy, josta voi kuunnella osan tekstistä luettuna. Tällaisia helpotettuja tekstejä sisältäviä kirjoja löytynee ainakin englannin, espanjan, italian ja saksan kieliin. Ehkä muihinkin.

    Sitten kun kielitaito on kehittynyt ja haluaa testata sitä ”oikealla” kirjalla, kannattaa valita kirja, jossa on selkeä juoni ja paljon puhetta. Repliikkejä on huomattavasti helpompi ymmärtää kuin jotain pitkää kuvailevaa tekstiä. Siksi dekkarit, joissa puhutaan paljon, ovat usein hyviä kielen harjoitteluun. Samoin voi ottaa luettavakseen jonkin itselle tutun kirjan, jonka juonen ja tapahtumat jo tietää. Tällöin pysyy hyvin kärryillä, vaikkei kaikkea ymmärräkään, ja samalla voi keskittyä enemmän kieleen, eikä haittaa yhtään, vaikka kirja jäisi kesken.

    • Reply Iida Uuppo Maaliskuu 1, 2018 at 10:02

      Hei Hannele,

      Kiitos mahtavista vinkeistä!

      Ystävällisin terveisin,
      Iida / WordDive-tiimi

    Kommentoi

    CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.